Víno Zingari, zářivé a dynamické, se zrodilo jako experiment, aby se vyzkoušelo spojení odrůd Syrah, Merlot, Sangiovese a Petit Verdot. Víno má původ u starého pramenu, u kterého se osvěžovali poutníci a kočovníci při své cestě po Via Aurelia, staré románské cestě vedoucí z Říma do Pisy. Odtud také víno získalo své jméno Zingari, tedy Cikáni. Umělecky ztvárněná etiketa zobrazuje vinici jako kruh a barevné odstíny symbolizují jednotlivé odrůdy.
Velmi koncentrovaná rubínová barva navozuje středomořské aromatické tóny tohoto vína. Proud černých třešní, černého rybízu a ostružin činí toto červené víno opulentním a svůdným. Akcenty čerstvé zeminy, tymiánu a rozmarýnu dodávají vínu hloubku. Jemné a plné na patře a svěží chuť s dobrou kyselinou a strukturou s tóny minerálními a balzámovými, činí toto víno zajímavým a příjemným.
Víno zraje po dobu 1 roku v dubových sudech, z nichž část je typu barrique. Poté odpočívá další minimálně 3 měsíce na lahvi.
Zingari Rosso 2018 a 2019 získalo vysoké ohodnocení od renomovaného znalce a hodnotile vín Jamese Sucklinga (jamessuckling.com): 92/100.
Červené víno Zingari, ročník 2017 byl časopisem Wine Spectator zařazen do TOP 100 pro rok 2019 jako 29. nejlepší víno na světě.
Víno Zingari Rosso můžete koupit i ve zvýhodněném degustačním setu vín Zingari, který obsahuje bílé Zingari Bianco, růžové Zingari Rosato a červené Zingari Rosso.
Více o vínech Zingari se dozvíte v našem článku Výjimečné supertoskánské víno za dostupnou cenu.
Doporučeno v pořadu Petr Holec živě #20 na Xaver live. Video se záznamem můžete shlédnout zde:
Alk. 13,5% obj.
Objem: 750 ml
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Stopy minulosti a síla přírody
Unikátní vinařství Petra se nachází v blízkosti historického města Suvereto, v kopcích řeky Cornia s výhledem na Tyrhénské moře, kde rostou obrovské korkové duby a půda je železitá.
Toto místo s ideálními podmínkami pro pěstování révy, které znali již staří Řekové a Etruskové, si oblíbila Francesca Moretti. Její ženská intuice, trpělivost a odvaha se staly základem pro ´vybudování vinařství Petra.
Název vinařství je odvozen z italského slova pietra, což znamená kámen.
Petra a velké ženy
Vinařství Petra se hlásí k odkazu Elisy Bonaparte, která byla nejen sestrou Napolena Bonaparte, ale hlavně princeznou z Piombina a Luccy a velkovévodkyní toskánskou. Elisa Bonaparte byla velkou milovnicí vína a v roce 1808 v této části Toskánska založila první vinohrady.
O 200 let později si tuto úrodnou oblast oblíbila Francesca Moretti, která si během studijní cesty po Bordeaux zamilovala styl francouzských vín a která tyto dvě lásky propojila v projektu vinařství Petra.
Francesca na počet Elisy Bonaparte založila zahradu a vinici, které obě nesou princeznino jméno.
Architektura
Budova vinařství byla navržena renomovaným švýcarským architektem Mario Bottou tak, aby zdobila krajinu a zároveň s ní splývala. Je to nádherné spojení formy a funkčnosti.
Ve vinařství je vše nastaveno harmonicky. Každá jednotlivá činnost je začleněna do jedinečného stylu, který šikovně využívá darů přírody a mění je na víno. Je využíván sluneční svit, gravitace a důmyslnost pro snížení dopadů na životní prostředí a emisí CO2 na nulu.