Osobitá ročníková Franciacorta s nulovou dosáží (dosaggio zero neboli Natur) je vyrobená ze stejného poměru vybraných hroznů odrůd Chardonnay a Pinot nero. Hrozny odrůdy Pinot nero pochází z naprosto mimořádné půdy morénového původu, která dodává vínu lahodnou chuť.
Tato velmi suchá Franciacorta má sytou slámově žlutou barvu, které se zráním přechází do zlaté. Velká přesnost chuťového obrazu, komplexní vůně s tóny grepu, černého rybízu, ořechových slupek s neobvyklými stopami bobkového listu a zeleného tabáku. V ústech strukturované, jemné. Závěr dlouhý a příjemně přetrvávající.
Základní víno vyzrává v nerezových tancích a dobových barrique sudech po dobu 7 měsíců. Druhotná fermentace probíhá metodou Champenoise minimálně 42 měsíců od lahvování. Po odstřelení kalů (degorsáž) odpočívá dalších 6 měsíců.
Co jsou šumivá vína Franciacorta DOCG se dozvíte v článku na našem blogu: Franciacorta DOCG, šumivý luxus z Itálie
Alk. 12,5% obj.
Objem: 750 ml
Možno objednat v dárkovém balení.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Tradice dynamická a hluboce zakořeněná, stejně tak jako živá a současná.
Název vinařství Contadi Castaldi je odvozen z historie oblasti Franciacorta, kdy v období středověku "contadi" byla malá území, známá pro své výjimečné zemědělské produkty, a "castaldi" byli šlechtici, kteří těmto zemím vládli.
Vinařství bylo založeno v 80. letech minulého století. Budova vinařství původně sloužila jako cihelna. Její obrovské prostory a dlouhé tunely, ve kterých byly kdysi páleny cihly, se staly vynikajícím místem pro vyzrávání šumivých vín Franciacorta DOCG.
Logo vinařství Contadi Castaldi
Logo vinařství Contadi Castaldi znázorňuje jeden z kroků v procesu výroby šumivých vín Franciacorta, a to dlouhého zrání v lahvích vyskládaných naležato.
Když se podíváte na láhve vína vyrovnané uvnitř tunelů za účelem zrání, kulatý symbol zřelelně zobrazuje dna láhví s víny Franciacorta, zatímco druhý znak představuje tvar prázdného místa mezi vyskládanými lahvemi. Tato kombinace dvou znaků se odkazuje na dvě jména v názvu vinařství a také se představuje výhody přirozeného a pomalého vytváření CO2 v láhvích, které umožňují docílení jemného a trvalého perlení a hlubokých a bohatých odstínů chuti.