Italské krémové rizoto s červenou řepou a červeným vínem

K receptu na italské krémové rizoto s červenou řepou a červeným vínem mě inspirovala návštěva italské vinařské oblasti Valpolicella, kde mezi typické místní pokrmy patří Risotto all'Amarone della Valpolicella, a také návštěva starého rýžového mlýna Pila Vecia, který byl založen v roce 1650 rodinou Zenobrio a od začátku 20. století patří rodině Ferronů. Od té doby ho řídí již pátá generace Ferronů. Původní továrna na loupání rýže je stále v provozu díky vytrvalosti bratrů Gabrieleho a Maurizia.

Já jsem pro přípravu tohoto pokrmu použila červené víno Giava z vinařství Benazzoli, které je vyrobeno z odrůdy Corvina, odrůdy typické pro výrobu vín Valpolicella, a které je podobně jako Amarone vyráběno z krátce seschlých hroznů. 

 

Suroviny pro přípravu krémového rizota s červenou řepou a červeným vínemBudete potřebovat:

  • 250 g italské rýže na rizoto (Carnaroli, Arborio nebo Valone Nano)
  • 1 červenou cibuli
  • 1 červenou řepu
  • 2 dl červeného vína Giava z vinařství Benazzoli 
  • olivový olej
  • máslo
  • černý pepř
  • sůl
  • tymián (nejlépe čerstvý)
  • vývar zeleninový nebo drůbeží (1 l)
  • parmazán

Na dokončení:

  • ricotta nebo jiný čerstvý sýr
  • piniové oříšky nebo vlašské ořechy
  • jarní cibulka

risotto s červenou řepou a červeným vínemJak na to?

Nejprve si připravte základ z řepy. Na lžíci olivového oleje zpěňte polovinu na kostičky nakrájené červené cibule. Lehce orestujte a přidejte na kostičky nakrájenou řepu. Já jsem použila čerstvou, ale můžete použít i vařenou. Při použití vařené řepy se čas přípravy výrazně zkrátí.

Osolte, opepřete a přidejte snítku tymiánu. Lehce zakápněte vínem. A nechte dusit do změknutí. Pak rozmixujte.

Zbylou nakrájenou cibuli lehce osmažte na másle. Přidejte rýži (rýži neoplachujte!) a chvíli restujte. Rýži zalijte červeným vínem a nechte vyvařit alkohol. Až se tekutina vyvaří, přidejte trochu vývaru. A další vývar přidávejte postupně vždy, když se tekutina odpaří. Celý proces přípravy rizota trvá cca 16-20 minut podle typu rýže.  Držte se doporučení na obalu. Na závěr vmíchejte rozmixovanou řepu, hrst nastrouhaného parmazánu a zjemněte máslem. Rizoto má mít krémovou konzistenci.  

Rizoto servírujte s ricottou a posypte piniovými oříšky a nasekanou jarní cibulkou.