Poradna someliéra
Doporučená teplota pro podávání vín
Šumivá vína |
4–6 °C |
Bílá vína suchá |
5–7 °C |
Bílá vína sladká |
10–12 °C |
Růžová vína |
7–9 °C |
Červená vína mladá |
10–12 °C |
Červená vína zralá |
14–16 °C |
Červená vína, která zrála na dubových sudech |
15–17 °C |
Údaje v tabulce ukazují doporučenou teplotu, na kterou by láhev vína měla být nachlazena před podáváním. Teplota se po nalití vína do sklenice zvýší přibližně o 2 °C.
Archivace
Pro dlouhodobé uložení doporučujeme tmavé prostředí, bez vibrací, se stálou teplota kolem 12 °C a stálou vlhkostí kolem 65 %.
Dekantace
U zralých vín je vhodná dekantace. Pokud není k dispozici dekantační karafa, doporučujeme láhev otevřít minimálně 1 – 2 hodiny před podáváním vína.
Typy sklenic na víno
Šumivá vína
Pro podávání šumivých vín je vhodná sklenice typu flétna. Doporučený objem sklenice 100 – 250 ml. Sklenice se plní do jedné poloviny, maximálně tří čtvrtin.
Bílá a růžová vína
Bílá a růžová vína se obvykle podávají ve sklenicích typu tulipán. Doporučený objem sklenice od 150-400 ml. Sklenice se plní maximálně do jedné třetiny.
Pro suchá bílá vína burgundského typu, typicky vína z odrůdy Chardonnay, které zrála na dubových sudech typu barrique, doporučujeme sklenice typu balón o objemu 250-500 ml. Sklenice se plní maximálně do jedné třetiny.
Červená vína
Mladá červená vína se servírují ve sklenicích typu tulipán o objemu 250-500 ml.
Zralá červená vína se podávají ve sklenicích typu tulipán o objemu 350-700 ml
Pro červená vína burgundského typu, zejména vína z odrůdy Pinot Noir (Rulandské modré), která zrála na dubových sudech typu barrique, se hodí sklenice typu balón o objemu 350-1000 ml.
Pro všechna červená vína platí, že sklenice se plní maximálně do jedné třetiny.