Recept daněk na červeném víně Belvento Sireno s karlovarským knedlíkem a restovanou kořenovou zeleninou

Recept daněk na červeném víně SirenoDaněk na červeném víně Belvento Sireno

  • 600 g daňčí kýty nebo plece (bez kosti)
  • 60 g špeku
  • 500 ml červeného vína Belvento Sireno z vinařství Petra
  • 300 g mrkve
  • 150 g petržele (kořen)
  • 150 g celeru
  • 1 větší cibule nebo 2 menší
  • 2 lžíce sádla nebo rostlinného oleje
  • 1 lžíce celého jalovce
  • 1 lžíce celého černého pepře
  • 3 bobkové listy (ideálně čerstvé)
  • 3 větvičky čerstvého rozmarýnu
  • čerstvě mletý barevný pepř
  • sůl
  • 50 g másla

 

Karlovarský knedlík s perníkem

  • 400 g bílého toustového chleba
  • 50 g perníku na strouhání
  • 250 ml mléka
  • 100 g másla
  • 4 vejce
  • naťová petržel
  • muškátový oříšek
  • sůl

Restovaná kořenová zelenina

  • 2 ks mrkve
  • 2 ks petržele
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • sůl

Jak na to?

Nejprve si připravte nálev pro naložení masa. Kořenovou zeleninu a polovinu cibule očistěte a nakrájejte na menší kousky, dejte vše do kastrůlku, přidejte kuličky jalovce a černého pepře, bobkový list a rozmarýn a vše zalijte studenou vodou tak, aby bylo vše ponořené. Přiveďte k varu a asi 10 minut vařte. Nechte zchladit a do studeného nálevu přidejte víno. Připravte si maso. Pokud je potřeba, tak jej očistěte a odblaňte. Špek nakrájejte na dlouhé špalíčky a maso jím prošpikujte. Po prošpikování ještě můžete maso převázat kuchyňským provázkem. Maso vložte do nálevu a nechte marinovat 1 - 2 dny v chladu.

Před tepelnou úpravou maso z nálevu vyjměte, osušte, osolte a opepřete čerstvě mletým barevným pepřem. Maso zprudka opečte ze všech stran na sádle nebo na oleji. Přidejte druhou polovinu cibule a orestujte. Orestované maso a cibuli zalijte nálevem, ve kterém se maso marinovalo, a přiveďte k varu. Duste na mírném ohni doměkka. Doba tepelné úpravy 2 - 3 hodiny v závislosti na typu masa a stáří daňka.

Zatímco se maso dusí, připravte si karlovarský knedlík. Toustový chléb nakrájejte na kostičky, přidejte nastrouhaný perník a zalijte vlažným mlékem a rozpuštěným máslem. Žloutky oddělte od bílků a přidejte je ke kostičkám chleba. Bílky osolte a ušlehejte z nich tuhý sníh. Ten zlehka vmíchejte do směsi na knedlíky. Dochuťte mletým muškátovým oříškem, solí a nasekanou čerstvou petrželí. Připravte si potravinářskou fólii, odstřihněte z ní pruh asi 30 cm a na fólii naneste třetinu směsi. Směs do fólie zabalte, vytvarujte do válečku a utužte. Stejným způsobem vytvarujete další 2 knedlíky. Knedlíky vložte do vroucí vody a vařte 20 minut. Uvařené knedlíky vyndejte, nechte chvíli odpočinout a nakrájejte na plátky.

Připravte si restovanou kořenovou zeleninu. Mrkev a petržel očistěte na nakrájejte delší hranolky nebo jiný tvar. Zeleninu orestujte na přepuštěném másle a osolte.

Jakmile je maso měkké, vyjměte je z omáčky a nechte v teple odležet. Omáčku přeceďte a část kořenové zeleniny propasírujte. Omáčku zredukujte asi na třetinu objemu, aby získala hustší konzistenci. Do hotové omáčky vmíchejte studené máslo.

Maso nakrájejte na plátky a můžete začít servírovat.

Servírování

Na nahřátý talíř nalijte trochu omáčky. Na jednu stranu stranu omáčky dejte knedlíky, na druhou stranu plátky masa. Ozdobte restovanou zeleninou.

Podávejte s sklenkou červeného vína Belvento Sireno z vinařství Petra.

Podle tohoto receptu můžete připravit i kančí na víně nebo dančí hřbet.