Často se nás ptáte, jak párovat jídlo s vínem. Jednou z nejlepších kombinací je kombinovat víno a pokrm, ve kterém bylo totéž víno použito. Pro inspiraci jsme pro Vám takový recept připravili. Je to dančí kýta na víně Belvento Sireno s karlovarským knedlíkem a restovanou kořenovou zeleninou.
Daněk na červeném víně Belvento Sireno
- 600 g daňčí kýty nebo plece (bez kosti)
- 60 g špeku
- 500 ml červeného vína Belvento Sireno z vinařství Petra
- 300 g mrkve
- 150 g petržele (kořen)
- 150 g celeru
- 1 větší cibule nebo 2 menší
- 2 lžíce sádla nebo rostlinného oleje
- 1 lžíce celého jalovce
- 1 lžíce celého černého pepře
- 3 bobkové listy (ideálně čerstvé)
- 3 větvičky čerstvého rozmarýnu
- čerstvě mletý barevný pepř
- sůl
- 50 g másla
Karlovarský knedlík s perníkem
- 400 g bílého toustového chleba
- 50 g perníku na strouhání
- 250 ml mléka
- 100 g másla
- 4 vejce
- naťová petržel
- muškátový oříšek
- sůl
Restovaná kořenová zelenina
- 2 ks mrkve
- 2 ks petržele
- 1 lžíce přepuštěného másla
- sůl
Jak na to?
Nejprve si připravte nálev pro naložení masa. Kořenovou zeleninu a polovinu cibule očistěte a nakrájejte na menší kousky, dejte vše do kastrůlku, přidejte kuličky jalovce a černého pepře, bobkový list a rozmarýn a vše zalijte studenou vodou tak, aby bylo vše ponořené. Přiveďte k varu a asi 10 minut vařte. Nechte zchladit a do studeného nálevu přidejte víno. Připravte si maso. Pokud je potřeba, tak jej očistěte a odblaňte. Špek nakrájejte na dlouhé špalíčky a maso jím prošpikujte. Po prošpikování ještě můžete maso převázat kuchyňským provázkem. Maso vložte do nálevu a nechte marinovat 1 - 2 dny v chladu.
Před tepelnou úpravou maso z nálevu vyjměte, osušte, osolte a opepřete čerstvě mletým barevným pepřem. Maso zprudka opečte ze všech stran na sádle nebo na oleji. Přidejte druhou polovinu cibule a orestujte. Orestované maso a cibuli zalijte nálevem, ve kterém se maso marinovalo, a přiveďte k varu. Duste na mírném ohni doměkka. Doba tepelné úpravy 2 - 3 hodiny v závislosti na typu masa a stáří daňka.
Zatímco se maso dusí, připravte si karlovarský knedlík. Toustový chléb nakrájejte na kostičky, přidejte nastrouhaný perník a zalijte vlažným mlékem a rozpuštěným máslem. Žloutky oddělte od bílků a přidejte je ke kostičkám chleba. Bílky osolte a ušlehejte z nich tuhý sníh. Ten zlehka vmíchejte do směsi na knedlíky. Dochuťte mletým muškátovým oříškem, solí a nasekanou čerstvou petrželí. Připravte si potravinářskou fólii, odstřihněte z ní pruh asi 30 cm a na fólii naneste třetinu směsi. Směs do fólie zabalte, vytvarujte do válečku a utužte. Stejným způsobem vytvarujete další 2 knedlíky. Knedlíky vložte do vroucí vody a vařte 20 minut. Uvařené knedlíky vyndejte, nechte chvíli odpočinout a nakrájejte na plátky.
Připravte si restovanou kořenovou zeleninu. Mrkev a petržel očistěte na nakrájejte delší hranolky nebo jiný tvar. Zeleninu orestujte na přepuštěném másle a osolte.
Jakmile je maso měkké, vyjměte je z omáčky a nechte v teple odležet. Omáčku přeceďte a část kořenové zeleniny propasírujte. Omáčku zredukujte asi na třetinu objemu, aby získala hustší konzistenci. Do hotové omáčky vmíchejte studené máslo.
Maso nakrájejte na plátky a můžete začít servírovat.
Servírování
Na nahřátý talíř nalijte trochu omáčky. Na jednu stranu stranu omáčky dejte knedlíky, na druhou stranu plátky masa. Ozdobte restovanou zeleninou.
Podávejte s sklenkou červeného vína Belvento Sireno z vinařství Petra.
Podle tohoto receptu můžete připravit i kančí na víně nebo dančí hřbet.