Víno Hebo je pojmenováno podle názvu starodávné etruské osady a je připomínkou historických kořenů města Suvereto. Je vyrobeno z klasických odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot a Sangiovese, odrůd, které v roce 1805 do této oblasti přinesla Elisa Bonaparte Baciocchi, princezna Piombinská a osvícená milovnice vína.
Rubínová barva je zářivá. Vůně zpočátku připomíná svěží tóny višní, fialek, borůvek, později se mění na svůdné prvky minerální a doplněné náznakem středomořských keřů. Na patře je víno strukturované a zároveň svěží, lahodné. Závěr příjemně ovocný, delikátní, lahodný, s jemnými tříslovinami.
Hrozny jsou sbírány do beden, při fermentaci jsou používány původní kvasinky a vinifikace probíhá v nerezových tancích. Víno zraje po dobu 1 roku v dubových slavonských sudech, z nichž malá část je typu barrique. Poté odpočívá dalších 6 měsíců na lahvi.
Víno dosáhlo hodnocení 91/100 na jamessuckling.com.
O tomto víně se můžete dozvědět více také na streamu Petr Holec živě #124.
Alk. 14,0 % obj.
Objem: 750 ml
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Stopy minulosti a síla přírody
Unikátní vinařství Petra se nachází v blízkosti historického města Suvereto, v kopcích řeky Cornia s výhledem na Tyrhénské moře, kde rostou obrovské korkové duby a půda je železitá.
Toto místo s ideálními podmínkami pro pěstování révy, které znali již staří Řekové a Etruskové, si oblíbila Francesca Moretti. Její ženská intuice, trpělivost a odvaha se staly základem pro ´vybudování vinařství Petra.
Název vinařství je odvozen z italského slova pietra, což znamená kámen.
Petra a velké ženy
Vinařství Petra se hlásí k odkazu Elisy Bonaparte, která byla nejen sestrou Napolena Bonaparte, ale hlavně princeznou z Piombina a Luccy a velkovévodkyní toskánskou. Elisa Bonaparte byla velkou milovnicí vína a v roce 1808 v této části Toskánska založila první vinohrady.
O 200 let později si tuto úrodnou oblast oblíbila Francesca Moretti, která si během studijní cesty po Bordeaux zamilovala styl francouzských vín a která tyto dvě lásky propojila v projektu vinařství Petra.
Francesca na počet Elisy Bonaparte založila zahradu a vinici, které obě nesou princeznino jméno.
Architektura
Budova vinařství byla navržena renomovaným švýcarským architektem Mario Bottou tak, aby zdobila krajinu a zároveň s ní splývala. Je to nádherné spojení formy a funkčnosti.
Ve vinařství je vše nastaveno harmonicky. Každá jednotlivá činnost je začleněna do jedinečného stylu, který šikovně využívá darů přírody a mění je na víno. Je využíván sluneční svit, gravitace a důmyslnost pro snížení dopadů na životní prostředí a emisí CO2 na nulu.