Franciacorta, to je italské "šampaňské".
Slyšeli jste už někdy o šumivých vínech Franciacorta? Ještě ne? To je velká chyba! Je to totiž to nejlepší italské šumivé víno.
Vinařská oblast Franciacorta se nachází v srdci Lombardie mezi městem Brescia a jezerem Iseo. Morénový původ dává půdě výjimečnou bohatost na minerály, což se významně odráží ve vysoké kvalitě vín.
Proč ho přirovnávám k šampaňskému? Protože s pravým francouzským šampaňským ze Champagne má mnoho společného, a to zejména způsob výroby, finální tlak v láhvi a používané odrůdy. Jediným rozdílem je lokalita, kde vína vznikají.
Hlavní odrůdy pro výrobu šumivých vín Franciacorta jsou Chardonnay a Pinot Nero, neboli Pinot Noir, u nás známé jako Rulandské modré. Dalšími povolenými odrůdami jsou Pinot bianco (neboli Rulandské bílé) a původní místní odrůda Erbamat, která se v této oblasti pěstuje už po staletí.
Výroba šumivého vína Franciacorta probíhá klasickou šampaňskou metodou (méthode champenoise), tedy druhotným kvašením v lahvi. Druhotné kvašení probíhá dlouhé měsíce, kdy vína leží na kvasinkách minimálně 18 měsíců. Výsledkem celého procesu jsou delikátní šumivá vína s jemnými bublinkami.
Typy vín Franciacorta
Základními typy šumivých vín Franciacorta jsou Franciacorta , Franciacorta Satèn a Franciacorta Rosé. Franciacorta Satèn je speciální typ Franciacorty, který vznikl na základě typu Franciacorta Brut. Jeho hlavní charakteristikou je, že smí být vyráběn pouze z bílých odrůd, (tzv. blanc de blanc) a maximální tlak v láhvi může být 5 atmosfér.
Šumivá vína Franciacorta mohou být bez označení ročníku, nebo tzv. ročníková (millesimato neboli vintage), což znamená, že hrozny na výrobu vína pocházejí ze stejného roku sklizně, rok sklizně je pak uveden na etiketě a druhotné kvašení probíhalo minimálně po dobu 30 měsíců. Anebo jako Riserva, kdy druhotné kvašení probíhalo minimálně po dobu 60 měsíců. Každý z těchto typů je pak na základě zbytkového cukru zařazen do kategorií Non Dosato / Natura, Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec, Demi-Sec.
Druhy šumivých vín Franciacorta
Styl | Povolené odrůdy | Doba druhotného kvašení na láhvi | Tlak v láhvi | Dosáž | |
---|---|---|---|---|---|
Franciacorta | Chardonnay, Pinot Nero, Pinot bianco 50% max., Erbamat max. 10% | min. 18 měsíců na kvasinkách | 5 - 6 atmosfér | Non Dosato, Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec, Demi-Sec | |
Franciacorta Satèn*) | Chardonnay min. 50% a/nebo Pinot bianco max. 50% | min. 24 měsíců na kvasinkách | do 5 atmosfér | Brut | |
Franciacorta Rosé | Pinot Nero min. 35%, Chardonnay max. 65% a/nebo Pinot Bianco max. 50% a/nebo Erbamat max 10% | min. 24 měsíců na kvasinkách | 5 - 6 atmosfér | Non Dosato, Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec, Demi-Sec | |
Franciacorta Millesimato | Odrůdy jsou definovány typem vína Franciacorta (tedy Franciacorta, Francicorta Satèn nebo Franciacorta Rosé) | min. 30 měsíců na kvasinkách |
5 - 6 atmosfér, Satèn do 5 atmosfér |
Non Dosato, Extra Brut, Brut, Extra Dry výjimka Satèn: pouze Brut |
|
Franciacorta Riserva | Odrůdy jsou definovány typem vína Franciacorta (tedy Franciacorta, Francicorta Satèn nebo Franciacorta Rosé) | min. 60 měsíců na kvasinkách |
5 - 6 atmosfér, Satèn do 5 atmosfér |
Non Dosato, Extra Brut, Brut výjimka Satèn: pouze Brut |
Jak se vyrábí šumivé víno Franciacorta?
- Sběr hroznů probíhá výhradně ručně v druhé polovině srpna a první polovině září.
- Jemné lisování celých hroznů.
- Primární kvašení (fermentace), při kterém je vyrobeno základní víno.
- Lahvování, přidání tirážního likéru a uzavření láhve korunkovým uzávěrem (pivní zátka).
- Druhotná fermentace, kdy víno zraje na kvasinkách a v láhvi narůstá tlak. V této fázi jsou láhve uloženy v horizontální poloze.
- Setřásání kalů. Láhve jsou umístěny do speciálních stojanů (tzv. Pupitres) a denně otáčeny o 1/8 otáčky, aby se sedimenty usadily v hrdle láhve.
- Zchlazení. Láhve jsou otočeny hrdlem dolů a ponořeny do chladicí tekutiny.
- Odstřelení kalů. Korunkový uzávěr se odstraní a zmrazený sediment je vystřelen z láhve.
- Dosáž. Doplnění dosážního, neboli expedičního likéru. Množství cukru přidaného do dosážního likéru určuje zatřídění vína do jednotlivých kategorií dle zbytkového cukru.
- Uzavření láhve korkem a agrafou.
Rozdělení vín dle zbytkového cukru
Kategorie | zbytkový cukr (dosáž) |
---|---|
Brut Nature / Zero / Pas Dosage / Non Dosato (přírodně tvrdé) | do 3 g/l |
Extra Brut (velmi tvrdé) | do 6 g/l |
Brut (tvrdé) | do 12 g/l |
Extra Dry (velmi suché | 12 - 17 g/l |
Sec / Dry (suché) | 17 - 32 g/l |
Demi Sec (polosuché) | 32 - 50 g/l |
Doux (sladké) | více než 50 g/l |
Něco z historie
Název Franciacorta byl poprvé zaznamenám v roce 1277 jako ‘curtes francae’, tedy francouzské dvory osvobozené od daní.
V roce 1564 vážený agronom Agostino Gallo ve svém díle “Le vinti Giornate dell’agricoltura e dei piaceri della villa” zmiňuje místní odrůdu Erbamat, která je nyní jednou z odrůd schválených pro výrobu vín Franciacorta.
Historie výroby šumivých vín v oblasti Franciacorta sahá do dávné historie. V roce 1570 lékař, rodák z Brescie, Girolamo Conforti, popisuje ve své knize “Libellus de vino mordaci” vína s bublinkami z Franciacorty.
V roce 1961 se díky enologovi Francovi Zilianimu zrodila první láhev vína Franciacorta.
V roce 1967 vína Franciacorta získala chráněné označení DOC a v roce 1995 pak získala nejvyšší známku původu DOCG.
Šumivá vína Franciacorta z vinařství Contadi Castaldi
- Brùt Franciacorta DOCG z odrůd Chardonnay, Pinot Nero a Pinot Bianco, brut, bez uvedení ročníku
- Rosé Franciacorta DOCG z odrůd Chardonnay a Pinot Nero, brut, bez uvedení ročníku
- Satèn Franciacorta DOCG 100% z odrůdy Chardonnay, brut, ročníkové
- Zèro Franciacorta DOCG 100% z odrůdy Chardonnay, non-dosato (neboli natura či zero), ročníkové
- Pinònero Natura Franciacorta DOCG 100% z odrůdy Chardonnay, non-dosato (neboli natura či zero), ročníkové, riserva
Další italská šumivá vína
V Itálii se vyrábí velké množství šumivých a perlivých vín, jako například Asti Spumante nebo Lambrusco. Určitě budete znát Prosecco, které je nejznámější italské šumivé víno. S víny Franciacorta má společnou pouze zemi původu, tedy Itálii. Prosecco se vyrábí z jiné odrůdy (a to Glera) a jinými metodami, obvykle metodou Charmat, což je druhotné kvašení ve velkých nerezových tancích po dobu pouhých 30 dnů a pak je lahvováno. Přečtěte si o rozdílech mezi Proseccem a Franciacortou v našem článku.