V této části toskánské oblasti Maremma se odrůdě Viognier daří díky mineralitě půdy, která se vyznačuje kompaktními vápencovými svahy s rovnoměrným sklonem. Vítr a vyhřátá půda podporují ideální zrání hroznů, které jsou drobné, pevné a křupavé. Dlouhé léto, charakterizované téměř konstantní teplotou a větry vanoucími od moře, přivádí hrozny do plné zralosti.
Slámově žlutá barva je výrazná a zářivá. Nos odkrývá celistvý obraz směřovaný k svěžesti tónů balzámových a květinových. Vůně levandule, květu černého bezu, meduňky a šalvěje předcházejí masitějším vjemům cedru, bílého melounu, papáji a moruše. Chuť je jemná a smyslná, lahodnost vyvážená, čerstvost krásně vystavená a elegantní tělo. Závěr „mořský“ s koncem balzámovým a lahodným.
Vinice se nachází v nadmořské výšce 50-70 m n.m. Půda je jílovito-písková, lehce vápenitá. Po ručním sběru, který bývá v první zářijové dekádě, jsou hrozny v malých boxech o maximální hmotnosti 15 kg převezeny do vinařství, kde jsou znovu přebírány. Po jemném lisování probíhá fermentace v nerezových tancích za řízené teploty 16 °C.
Bílé víno Belvento Viognier můžete zakoupit výhodněji v degustačním setu Toskánsko na začátek.
Alk. 12,5% obj.
Objem: 750 ml
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Stopy minulosti a síla přírody
Unikátní vinařství Petra se nachází v blízkosti historického města Suvereto, v kopcích řeky Cornia s výhledem na Tyrhénské moře, kde rostou obrovské korkové duby a půda je železitá.
Toto místo s ideálními podmínkami pro pěstování révy, které znali již staří Řekové a Etruskové, si oblíbila Francesca Moretti. Její ženská intuice, trpělivost a odvaha se staly základem pro ´vybudování vinařství Petra.
Název vinařství je odvozen z italského slova pietra, což znamená kámen.
Petra a velké ženy
Vinařství Petra se hlásí k odkazu Elisy Bonaparte, která byla nejen sestrou Napolena Bonaparte, ale hlavně princeznou z Piombina a Luccy a velkovévodkyní toskánskou. Elisa Bonaparte byla velkou milovnicí vína a v roce 1808 v této části Toskánska založila první vinohrady.
O 200 let později si tuto úrodnou oblast oblíbila Francesca Moretti, která si během studijní cesty po Bordeaux zamilovala styl francouzských vín a která tyto dvě lásky propojila v projektu vinařství Petra.
Francesca na počet Elisy Bonaparte založila zahradu a vinici, které obě nesou princeznino jméno.
Architektura
Budova vinařství byla navržena renomovaným švýcarským architektem Mario Bottou tak, aby zdobila krajinu a zároveň s ní splývala. Je to nádherné spojení formy a funkčnosti.
Ve vinařství je vše nastaveno harmonicky. Každá jednotlivá činnost je začleněna do jedinečného stylu, který šikovně využívá darů přírody a mění je na víno. Je využíván sluneční svit, gravitace a důmyslnost pro snížení dopadů na životní prostředí a emisí CO2 na nulu.