Barolo bylo mnohokrát označeno za krále vín. Víno vznešené a všeobecně známé nejen v Itálii, ale po celém světě pro svou jednoduchost, bohatost vůni a chutí. Označení Barolo DOCG mohou získat pouze nejlepší červená vína vyrobená z hroznů odrůdy Nebbiolo vypěstovaných v katastru stejnojmenné obce.
Červené víno granátové barvy. U starších ročníků probleskují oranžové odstíny. Vůně je intenzivní, mimořádně komplexní s výraznými tóny fialek a vanilky. Chuť je široká, teplá a něžná, dlouho přetrvávající, s plným tělem.
Po dlouhé maceraci na slupkách následuje fermentace v nerezových tancích. Víno vyzrává v dubových slavonských sudech po dobu 24 měsíců.
Doporučená teplota pro servírování: 18-20° C
Párování s pokrmy: sýry, červená masa, zvěřina
Archivace 15 let od ročníku sklizně.
Víno dosáhlo hodnocení 92/100 na jamessuckling.com.
Představeno v pořadu Petr Holec živě #112 na streamu XAVER LIVE.
Alk. 14,5% obj.
Objem: 750 ml
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Tři generace vinařů.
Rodinné vinařství Demarie se nachází ve obci Vezza d'Alba, v srdci regionu Roero v italském Piemontu. Tento malý ráj je tvořen kopci a vinicemi, krajinou, kde se střídají prudké svahy se svahy mírnými. Vinařství založil dědeček Bartolomeo a rodina již po tři generace hospodaří na 20 hektarech sluncem zalitých vinic. Výroba vína je kombinací těžké práce, znalostí, zkušeností a opravdové vášně a lásky.
Historie vinařství začala stejně jako u jiných: byl tu muž, který dokázal rozpoznat potenciál teritoria a který se rozhodl to sdílet přes víno. Tímto mužem byl dědeček Bartolomeo, zakladatel vinařství Demarie. Bartolomeo se rozhodl investovat do vinohradu. První výsledky na sebe nenechaly čekat a do chodu vinařství se zapojil jeho syn Giovanni. Vinařství se dále rozrůstá na základech, které založil dědeček, a vinařství nyní vedou bratři Aldo a Paolo.
Svatyně vína, kde kouzlo získává formu.
Vinařství vyrábí vína pouze z vlastních, ručně sbíraných hroznů a tím garantuje vysokou kvalitu. Kombinace jemného lisování, fermentace za řízené teploty a zrání vín v pečlivě zvolených dřevěných sudech vylepšuje přírodní charakter hroznů a zachovává plné aroma.
Vinařství se tudíž stalo místem inovací a zhodnocení toho, co je naučila léta zkušeností a tradičních postupů. Ve sklepě vína procházejí přerodem z moštu na výsledný produkt, zde zhmotňují se rodinné ideály a zhodnocuje těžká práce na vinici.
Vinařství se orientuje na pěstování původních odrůd jako je Arneis, Dolcetto, Barbera a především Nebbiolo, které je základem velkých a slavných piemontských vín Barbaresco DOCG a Barolo DOCG.